Om oss

foto-anstallda

Historik

Det började med att jag var trött på att stå på sågverket och stapla bräder eller bli kommenderad att gå till olika maskiner som avbytare på Geijerträ i Långasjö. Jag ville göra något annat.

En dag läste jag i tidningen ”Bliv din egen”, ”Köp en hetvattentvätt och tvätta rent i ladugårdar” m.m. ”Ring undertecknat tel,nr. —-” stod det i annonsen. Jag blev intresserad, ringde och bestämde tid för intervju och demonstration av hetvattentvätt vid ett hotell i Växjö. Det var en dansk som hette Jörgensen. Han hade en firma i Danmark som tillverkade hetvattentvättar. Denne man hade också en affärsidé och en plan på hur jag skulle gå tillväga för att komma igång och ut på marknaden som det heter. Det hela verkade mycket intressant men jag bestämde mig inte den dagen.

Det fordrades en del pengar för att komma igång så jag behövde fråga banken först. Jag talade med Göte på Älmeboda Sparbank om detta. Han sa att jag kunde få ett borgenslån på 25 000 kr om min far och svärfar skrev på lånet. Så blev det. Jag var ”ung och optimist” redan då. Jag bestämde träff med Jörgensen på Hotell Shandio i Karlshamn. Rose-Marie och jag åkte dit och köpte en hetvattentvätt för ca 10 000 kr. Därefter köpte jag en släpvagn och en beg. bil med dragkrok. I september 1974 registrerade vi ”Bodala Rengöringsservice HB” hos patent- och registreringsverket.

Nu var det dags att marknadsföra sig. Annonser i ortstidningarna gav en del jobb men även förfrågningar om ladugårdarna höll för hetvattentvätt. Det gjorde dem, sa jag. Detta var något helt nytt för lantbruket här, som befann sig i en omstrukturering med renovering av ladugårdarna för anpassning till tankhämtning för mjölkleverantörerna. Detta var rätt tid för mig att börja för det behövdes både rengöring och målning av ladugårdarna redan då.

Det började med demonstration av hetvattentvätt hos Solveigh och Lars Algotsson i Flishult 16 sept. 1974. Det kom en del lantbrukare för att titta på när jag rengjorde en traktor samt tvättade i ladugården.

Det var mycket nytt man skulle lära sig. Jag minns när jag skulle lära mig bokföra. En god vän, glasmästaren i Lessebo var där och skulle hjälpa mig. Han sa ”Det är inte så svårt, det lär du dig snart”. Jag satt i soffan med bokföringsboken framför mig och läste ”debet”, ”kredit”, ”ing. moms”, ”utg. moms” m.m. Jag var genomsvett och fattade ingenting just då för det snurrade runt i huvudet med ”debet” och ”kredit”. Det var nya ord i mitt lilla ordförråd. Man lärde sig också detta efter en tid.

1976 köpte jag högtrycksspruta för målning av ladugårdar invändigt och fasader utvändigt. Jag hade då inlett samarbete med Tranemo Färg som tillsammans med mejerierna förmedlade tvätt och målning av ladugårdar. Det jag nu sysslade med gav jobb ca 6 månader om året. Då jobbade jag på mejeriet i Tingsryd med osttillverkning under vintern. Mitt mål var att efter 10 år kunna försörja mig och min familj på den egna verksamheten. 1977 gick jag på Klövvårdskurs efter att Lars Algotsson rekommenderat mig till det. Han sa ”Det skulle passa dig och det klarar du, det är jag säker på”. Han hade rätt. Jag började med klövvården. Klövvård är ett tungt arbete som jag under åren förbättrat på min egenhändigt tillverkade verkstol.

I början av 1980-talet köpte jag också en rödfärgsspruta så jag blev komplett inom byggnadssprutmålning. 1985 byggde vi till lager och lagerbutik.

1989 bildade vi om firman till aktiebolag som idag heter ”Bodala Rengöring & Sprutmåleri AB”. Detta år kom bankkrisen och det blev dåligt med jobb på byggsidan. Tack vare klövvården kunde vi klara oss igenom även detta. År 1999 verkade jag ca 3 600 kor. Verkningen sker mest mellan november och maj månad. Den andra tiden är det tvätt och målning som gäller.

År 2000 blev jag höftledsopererad. Frågan var om firman skulle kunna leva vidare efter en höftledsoperation. Räddningen kom då Jerry ville pröva på och jobba hemma hos oss, efter att ha jobbat 10 år som målare hos Barrdahls Måleri i Emmaboda. Klövvårdskurs hade han genomgått tidigare så det var han inte främmande för. Han började den 31 januari samma dag som jag opererades. Efter rehabilitering med hård träning så kom jag igen, med att bland annat bygga en ny verkstol hösten 2000, för att vi båda skulle kunna verka klövar samtidigt.

2001 blev Teknos Färghandel i Rävemåla till salu och vi blev tillfrågade om vi var intresserade att köpa denna med brytmaskin och lager av Peter Andersson. Vi köpte detta och flyttade hem till Bodala där vi hade plats för det.

2003 köpte vi en skylift med en lyfthöjd av 13,5 meter. Detta motsvarar en arbetshöjd på 15,5 meter. Av Teknos färgförsäljare i Sverige var vi på 9:e plats år 2003. Vi omsatte ca 1,3 miljoner under 2003.

Bodala Rengöring & Sprutmåleri AB innehar idag 2004:
2 arbetsbilar, 2 personbilssläp, 2 verkstolar, skåpsläp, 2 hetvattentvättar, 1 skylift 15,5 m, rödfärgsspruta, färgspruta högtryck, 8 meter rullställning, m.m. för att på bästa sätt kunna tillgodose våra kunders arbetsuppgifter.

I färgbutiken har vi en datorstyrd brytmaskin samt ett stort färgsortiment för både in- och utvändiga färger.

Välkomna hit till Bodala hälsar Håkan, Rose-Marie och Jerry!


2005 – blir Jerry delägare i bolaget.
2006 – köper vi en till skylift på 13,5 m.

Under sommartid har vi haft ungdomar som jobbat åt oss. Som mest har vi varit 5 anställda.

2009 – Anton Svensson är anställd en period.
2009 – Vi köper f.d Lantmännens lokal i Rävemåla. Därefter inreder och isolerar vi lokalen för butik och lager.

2010 – blir Jerry huvudägare i bolaget. Håkan och Rose-Marie är fortfarande delägare.
2011 – köper vi brytmaskin till Jotuns färger samt utökar färglagret med Jotuns sortiment.
2011 – Annandagen öppnas lagerbutiken med färg och tapeter m.m i Rävemåla, fabriksgatan 15.
2013 – Vi köper en tredje skylift, ”Denka Junior” 12 m.
2014 – 2 maj firar vi 40-årsjubileum.

40-årsjubileet

2 maj 2014 kom det ca 150 personer av våra kunder. Vi visade vår lokal i Rävemåla och vårt lager av färg m.m. samt vår utrustning med bilar, släp, färgsprutor, högtryckstvättar m.m. Vi bjöd alla på kycklingsallad, bröd och dricka med kaffe och kaka efter. Håkan talade historik varannan timme från en lift. Jerry och Julia servade kunderna i butiken. Rose-Marie och Birgitta stod för maten och Roland skötte parkeringen.