Vår HISTORIA SEDAN 1974

Företaget startades år 1974 av Håkan Johansson.

‘’Jag jobbade på Geijerträ i Långasjö. Efter några år blev jag trött på att stapla bräder och tillsagd vad och hur jag skulle arbeta. Jag ville göra något annat. En dag när jag läste tidningen hittade jag en artikel där det stod ‘’ Bliv din egen, köp en hetvattentvätt och börja tvätta ladugårdar med mera’’ Jag blev intresserad och ringde undertecknad- Jörgensen, vi bestämde en träff där jag skulle få se tvätten och få mer information om hur den fungerade och hur det skulle gå till.

Vi träffades på ett hotell i Växjö, där presenterade han hela sin affärsidé, hetvattentvätten och hur jag skulle komma igång med eget företag och ut på marknaden. Tyckte allt lät intressant och mycket roligt men behövde tänka lite på saken.

För att starta eget fodrades det mycket pengar. Jag gick till banken och fick ett borgenslån OM min far och svärfar skrev på lånet. Jag var en entreprenör redan från start, min far och svärfar skrev på och jag bestämde åter en träff med Jörgensen. Min fru Rose-Marie och jag åkte dit och köpte hetvattentvätten för cirka 10.000 kr. Därefter investerade jag i bil och en släpvagn så jag kunde transportera mig.

September år 1974 registrerade vi handelsbolaget ‘’Bodala Rengöringsservice HB’’.

Detta var den enkla delen, nu kom jag till att marknadsföra mig och företaget.

Hade ett par goda vänner som jag frågade om att få demonstrera hetvattentvätten och mig på deras bondgård. Annonserade och spred ordet att jag skulle presentera företaget denna dag hos Solveigh och Lars i Flisehult. Det kom en del lantbrukare som tittade på när jag rengjorde en traktor och tvättade i ladugården. Detta gav en del jobb men inte tillräcklig.

Började med tidningsannonser i kommunen, detta var en perfekt tid att börja med denna nya rengöring. Det var nytt inom lantbruket här, många renoverade och omstrukturerade sina ladugårdar denna tid och många ville ha rengöring och målat.

Efter detta var det administrationen jag skulle lära mig. Hade aldrig varit inblandad i bokföring eller administration på detta sättet förr. En gammal god vän- glasmästaren i Lessebo bjöd hem mig och skulle förklara och visa hur man bokförde.

Jag minns väl när vi satt där och han sa ‘’Det är inte så svårt, du lär dig snart.’’ Jag fick en bokföringsbok och han förklarade Debet, Kredit, ingående moms, utgående moms osv. Jag blev genomsvett och det snurrade i hela huvudet. Hur skulle jag lära mig detta? Men efter tiden lärde man sig allt man behövde kring bokföring och ekonomi.

År 1976 köptes en högtrycksspruta

År 1976 köpte jag en högtrycksspruta för målning av ladugårdar invändigt och fasader utvändigt. Jag hade då inlett samarbete med Tranemo Färg som tillsammans med mejerierna förmedlade tvätt och målning av ladugårdar. Det jag nu sysslade med gav jobb cirka 6 månader om året. Då jobbade jag i Tingsryd med osttillverkning under vintern. Mitt mål var att efter 10 år kunna försörja mig och min familj på mitt egna företag.

År 1977 gick jag Klövvårdskurs efter att Lars Algotsson rekommenderat mig till det. Han sa ”Det skulle passa dig och det klarar du, det är jag säker på”. Han hade rätt. Efter detta började jag med klövvården. Klövvård är ett tungt arbete som jag under åren förbättrat på min egenhändigt tillverkade verkstol.

År 1980 investerade jag i en rödfärgsspruta så att jag blev komplett inom sprutmålning. Jag kunde rengöra, måla och sprutmåla fasader.

År 1985 expanderade vi till lagerbutik hemma på gården. Där sålde vi lite utomhusfärg och penslar.

År 1989 bildade vi om firman till aktiebolag som idag heter ”Bodala Rengöring & Sprutmåleri AB”. Detta år kom bankkrisen och det blev dåligt med jobb på byggsidan. Tack vare klövvården kunde vi klara oss igenom även detta. År 1999 verkade jag cirka 3 600 kor. År 1993 gick min son Jerry klövvårdskurs då jag tyckte han behövde gå för det var den sista kursen som skulle hållas.

År 1999 slets höften och jag fick en operation bokad i Januari 2000. Tveksamma till att företaget skulle klara detta men räddningen kom då Jerry ville prova att jobba i företaget, efter att jobbat 10 år som målare hos Barrdahls Måleri i Emmaboda. Han började den 31 januari, samma dag som jag opererades. Efter rehabilitering med hård träning så kom jag igen, med att bland annat bygga en ny verkstol hösten 2000, för att vi båda skulle kunna verka klövar samtidigt.

År 2001 skulle Teknos färgbutiken i Rävemåla säljas och vi blev tillfrågade om vi ville köpa loss brytmaskin, skak och varulagret. Självklart köpte vi detta som skulle vara stor hjälp till Jerry inom arbetet eftersom han var byggnadsmålare.

År 2003 köpte vi vår första skylift. Vi kom på 9:de plats av Teknos färgförsäljning år 2003.

År 2005 köpte Jerry sina första aktier och blev delägare i företaget.

År 2009 köpte vi gamla lantmännens lokaler i Rävemåla. Påbörjar renovering för att utöka till varulager och färgbutik.

År 2011 öppnar vi dörrarna till den nya lagerbutiken.

År 2012 kom vi på 6:e plats av Teknos färgförsäljning.

År 2014 i Maj firade vi 40-års jubileum. Det var en fin dag och vi hade annonserat om mat, dryck och erbjudande. Det kom cirka 100 personer, Håkan stod i en av våra liftar och pratade om företagets historia och uppkomst. Jerry och Julia stod i butiken och försökte ta hand om alla kunder som ville köpa färg och ha hjälp. Rose-Marie och Birgitta serverade all mat och fika.

År 2019 köpte Jerry resterande av aktierna och blev huvudägare av företaget.

År 2021 vi skaffar Instagram, uppdaterar hemsidan och Julia tar över administration och bokföring.

Välkomna hit till Bodala hälsar Jerry, Julia och Håkan!

Välkommen att kontakta oss!

Om du är intresserad av vår butik eller våra tjänster är du varmt välkommen att höra av dig till oss!